«Θα τους κάνω να ‘ρθουν να γονατίσουν ταπεινωμένοι μπροστά σου για να μάθουν πως εγώ εσένα αγάπησα» / Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Δάσκαλος

Στο ακατάλυτο και υπεραιώνιο θεοτικό βιβλίο της Αγίας Γραφής, στον κρουνό της ζωής, αναφέρονται ονομαστικά πολλά μέρη του κόσμου. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προξενεί η μη συμπτωματική αναφορά στις εκκλησίες της Ιωνίας Μικράς Ασίας. Στην έναρξη της Αποκάλυψης γίνεται λόγος για επτά χρυσούς λυχνοστάτες ανάμεσα στους οποίους ξεπροβάλλει ο Χριστός και οι οποίοι λυχνοστάτες συμβολίζουν τις επτά Μικρασιατικές Εκκλησίες της Ιωνίας προς τις οποίες το Εσφαγμένο Αρνίο στέλνει χαιρετισμό και επιστολές.

Έφεσσος, Σμύρνη, Πέργαμος, Θυάτειρα, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια και Λαοδίκεια είναι οι επτά χρυσοί λυχνοστάτες, είναι οι επτά χαριτωμένες και προσφιλείς κόρες του Κυρίου, είναι οι επτά επίγειες βάσεις του Ουρανού που ανάπνευσαν στην αιωνιότητα της ανάσας του Θεανθρώπου.

Λόγω της ισχυρής παρουσίας του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, η περιοχή της Ιωνίας κατηχήθηκε εξ αρχής με απαράμιλλο ζήλο στον Χριστιανισμό και ολοκλήρωσε με θέρμη τις σπερματικές συλλήψεις του κλασσικού παρελθόντος της στο υπερκόσμιο παντοτινά πραγματικό υπερβατό της Εκκλησίας του Χριστού. Η Ιωνία επιδόθηκε με πολλή αγάπη στη βίωση του Ευαγγελίου και γι’ αυτό ο Θεός την επιβράβευσε πλουσιοπάροχα με τη Χάρη Του. Η Ιωνία ανέδειξε πρότυπα μαρτύρων και πλειάδα ομολογητών της αγάπης του Χριστού, ενώ σε αυτήν έλαβαν χώρα Οικουμενικές Σύνοδοι όπου διατυπώθηκε η θεόπνευστη αλήθεια για θεμελιώδη ζητήματα της πίστης μας. Πάμπολλοι Άγιοι Πατέρες που διακρίθηκαν για την ιεραποστολική τους δράση και την προάσπιση του ορθοδόξου δόγματος είχαν ως πατρίδα τους την Ιωνία. Ίωνες ήταν οι αρχιτέκτονες του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη. Ίωνες ήταν αμέτρητοι στυλοβάτες της Ρωμηοσύνης. Πάνω απ’ όλα, κατ’ εξοχήν ρωμαίικος πρωτοπόρα πηγαίος και παραδοσιακά ευσεβής στάθηκε διαχρονικά ο ψυχισμός των Ιώνων.

Γλυκιά, αρχοντική, τρυφερή κι ευαίσθητη, έμελλε να πικραθεί πολύ η μαρτυρική Ανατολή. Η Ιωνία έκλαψε σπαραχτικά όταν την εγκατέλειπαν, την έσφαζαν, τη βίαζαν, τη μετέφεραν ορφανή στο καράβι της προσφυγιάς, την ξεφόρτωναν πεινασμένη και ρακένδυτη σε πρόχειρα παραπήγματα. Η Ιωνία πόνεσε απανωτά τόσο που επιζήτησε να πιει το νερό της λησμονιάς. Αποφάσισε να ξεχάσει ποια ήταν, να αυτοχειριασθεί οικειοθελώς, να βυθίσει στη σιωπή το μεγαλείο της ψυχής της που ο κόσμος τραγικά αψήφησε.

Εν τούτοις, όσο κι αν προσπαθήσει να συμβιβασθεί με τη φτώχια που την καταδίκασαν, η Ιωνία δεν θα μπορέσει ποτέ να κρύψει το αληθινό της πρόσωπο που προδίδει τη θεοφώτιστη ευλογία με την οποία οδήγησε κάποτε τα βήματα ολόκληρων λαών. Η Ιωνία κρύβει στην κομματιασμένη και πονεμένη καρδιά της –που αποφάσισε απεγνωσμένα να ενταφιάσει- το πανανθρώπινο μέτρο της ποιότητας της ζωής και την πεμπτουσία της ύπαρξης. Η Ιωνία ποτέ δεν θα πεθάνει, γιατί ο αγαπημένος της είναι Εκείνος που εξουσιάζει τον θάνατο και το βασίλειό Του. Στο σταυροδρόμι της Φοβερής Κρίσης και του τέλους της Ιστορίας, Εκείνος θα κάνει τους εχθρούς της Ιωνίας να γονατίσουν ταπεινωμένοι μπροστά στα ματωμένα σπλάχνα της, για να μάθουν πως Εκείνος την Ιωνία αγάπησε.

Προπάτορες των αδιάλλακτων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, της  ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ κλπ. στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, στη Νέα Ιωνία Βόλου, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια, στη Νέα Τραπεζούντα, Νέα…, Νέα…, Νέα…, είναι ο Άγιος Πολύκαρπος, ο Άγιος Νικόλαος, οι Επτά Παίδες εν τη Εφέσσω. Παππούδες των αμετανόητων ψηφοφόρων των παραπάνω κομμάτων της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης είναι τα πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρα της Ρωμανίας, οι πληθωρικοί Πόντιοι που στη διάλεκτό τους έλεγαν τον μήνα Σεπτέμβριο «Σταυρίτες» (προς τιμήν του Τιμίου Σταυρού που ύψωσε η Αγία Ελένη στις 14 Σεπτεμβρίου) και τον μήνα Δεκέμβριο «Χριστιανάρτς» (προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου).

Γεννήτορες των ορκισμένων ψηφοφόρων όλων των κομμάτων της Καισαριανής και του Βύρωνα Αττικής είναι οι ξεριζωμένοι απ’ τη φωτιά του ’22 που έκαψε και έσβησε τις επτά χρυσές λυχνίες, τις επτά Μικρασιατικές Εκκλησίες της Αποκάλυψης. Είναι οι Ίωνες είτε το θέλουν είτε όχι, είναι δικά μας αδέλφια, είναι απόγονοι και φυσικοί κληρονόμοι της Μικρασίας. Είναι τα εγγόνια των στυλοβατών του ρωμαίικου πολιτισμού, που αντιμετώπισαν τη σκληρότητα ΟΛΩΝ μετά το ξεσπίτωμα του 1922. Είναι οι ξυπόλητοι πρόσφυγες που επιπρόσθετα τους πληγώσαμε και αδιαφορήσαμε για την οδύνη και τις συνθήκες φτώχειας στις οποίες βρέθηκαν με συνυπαιτιότητα της σημερινής Ελλάδας.

ΔΕΝ είναι οι άνθρωποι χωρίς παρελθόν που τους θέλει η Αριστερά, ούτε καθιζήματα και μεταλλαγμένοι αχρείοι που τους καταντά η νεοεποχίτικη γαλαζοπράσινη Δεξιά, που, εκτός των άλλων, καταθέτει αναίσχυντα στεφάνια στο μαυσωλείο του σφαγέα τους στην Άγκυρα και στα κοινοβούλια των ΄΄απογόνων΄΄ του…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος