Το Ρωμαίικο > Κοινοτισμός > Η θρυλική ιστορία του τσέλιγκα

Η θρυλική ιστορία του τσέλιγκα

Η συγκλονιστική ιστορία του Αθανάσιου Κοντογιώργου-Βλάχου!

Ορφανός από γονείς, υιοθετήθηκε από άκληρη οικογένεια και από τον θετό του πατέρα έμαθε τη χειροπρακτική (μασάζ των άκρων πόδια, χέρια, γόνατο, ώμος, ισχία) καθώς και την τέλεια αποκατάσταση εξαρθρώσεων, καταγμάτων, πόνους και πιάσιμο στη μέση και τον αυχένα, λύσιμο του ομφαλού, αρθρίτιδες και πολλές άλλες πρακτικές θεραπείες. Το επίθετο «Βλάχος» μαζί με το «Κοντογεώργος» με το οποίο έγινε γνωστός, το πήρε από το ντύσιμό του (φουστανέλα και τσαρούχια αντί για παντελόνι και παπούτσια) και διότι ήταν τσέλιγκας με εκατοντάδες πρόβατα και κατσίκια.

Με τη Φωτεινή, το γένος Ξηρογιάννη, απέκτησαν 5 παιδιά, 3 αγόρια και 2 κορίτσια (Γιώργος, Δημήτρης, Σωτήρης, Σοφία και Κωνσταντίνα). Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην εκστρατεία στην Τουρκία, κάτω από τις διαταγές του τότε Βασιλέως Κωνσταντίνου, και έλαβε τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή, τη μαχητικότητά και τον ηρωισμό του. Επίσης, πήρε μέρος στον 1ο καθώς και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και συνελήφθη από τους Γερμανούς (για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και σύσταση αντιστασιακής ομάδας κατά των δυνάμεων κατοχής) και κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Αθήνα ήρθε το 1912 και αρχικά εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Γλυφάδας, τελικά βρέθηκε στη Μεταμόρφωση, στη θέση που είναι και σήμερα. Οι αλλαγές αυτές έγιναν με σκοπό την εύρεση νερού γιατί είχε φέρει από το χωριό του μεγάλο κοπάδι κυρίως με πρόβατα αλλά και λίγα κατσίκια.

Εδώ πλέον ξεκίνησε και ουσιαστικά η μεγάλη του πορεία όσον αφορά την χειροπρακτική σε ζώα και ανθρωπους, το 1884, σε ηλικία 14 χρόνων.

Στο μικρό ιατρείο της οδού Αναγεννήσεως 5, δίπλα από τη στάνη με τα πρόβατα, πέρασαν μεγάλες μορφές της πολιτικής, βασιλείς, καλλιτέχνες, αθλητές, και κυρίως απλός κόσμος από την Ελλάδα και το εξωτερικό ακόμα και από τις Η.Π.Α. Η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια της Αττικής, και απλώθηκε παντού λόγω της ικανότητάς του να φτιάχνει κυρίως σπασμένα χέρια και πόδια, και κάθε πρωί εκατοντάδες τον περίμεναν σαν Θεό με γυψους από νοσοκομεία. Η κύρια εργασία του ήταν να ξανασπάσει το στραβό μέλος και στη συνέχεια να το φτιάξει από την αρχή. Αυτό βέβαια προκάλεσε την αντίδραση Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου, με συνέπεια να οδηγηθεί στο δικαστήριο 11 φορές. Στη μία δε «επίσκεψη» στο δικαστήριο, το 1952, πήρε και ένα αρνί και του έσπασε τα πόδια και στη συνέχεια τα ξαναέφτιαξε, θέλοντας να δείξει την ικανότητά του και τη δουλειά που κάνει και με τους ανθρώπους, και πάντοτε χωρίς να παίρνει χρήματα. Επίσης σε άλλο δικαστήριο ο Πρόεδρος του είπε: πώς να σε δικάσω εσένα που η μάνα μου με έφερε πριν πολλά χρόνια και με έκανες καλά!!

Από τα 5 παιδιά του τη συνέχεια της δουλειάς την πήρε ο υιός του Δημήτρης πρακτικός και αυτός, που βέβαια έζησε στη σκιά του Μπαρμπα- Θανάση.
Μέσα σε έναν και πλέον αιώνα ζωής συνέβησαν στη διάρκεια της ζωής του Μπαρμπα-Θανάση πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα, από τα οποία θα σας αναφέρω κάποια που θεωρώ ότι είναι τα σπουδαιότερα.

Όπως όταν ήρθε ο Βασιλεύς Παύλος (1952) στον διάσημο πρακτικό με πρόβλημα στο κάτω άκρο. Δεν τον γνώρισε ο παππούς και την ώρα που του έφτιαχνε το πόδι, ο Βασιλιάς από τον πόνο φώναζε και του είπε το αμίμητο «Δεν ντρέπεσαι, ολόκληρος μαντράχαλος και σκούζεις». Μετά από αυτό ο συνοδός του Βασιλιά «Αυλάρχης Λεβίδης» του είπε για ποιον επρόκειτο και ο παππούς που ήταν «βασιλικός» άρχισε να ζητάει συγνώμη από τον «Μεγαλειότατο» για τα λόγια που του είπε και εκεί τελείωσε το θέμα.

Ο περιβόητος «Λήσταρχος Νταβέλης» είχε κάποιο πρόβλημα στον ώμο, και ένα παγωμένο πρωινό, τον Ιανουάριο του 1915, ήρθε και περικύκλωσε με τα πρωτοπαλίκαρά του τη στάνη του Μπαρμπα-Θανάση. Επικηρυγμένος από τη Χωροφυλακή ο λήσταρχος που φοβόταν μην συλληφθεί, έφυγε από τη σιγουριά της σπηλιάς στην Πεντέλη και ήρθε στον διάσημο πρακτικό να τον κάνει καλά, και έτσι έγινε.
Επισκέπτης μόνιμος και φίλος της Ελλάδας ήταν και ο Ιμπ Σαούντ, που έπαθε σε μία καλοκαιρινή επίσκεψή τον κάτι στη μέση του (πιθανώς λουμπάγκο). ‘Ηρθε με κουστωδία μεγάλη (1967) στο ιατρείο του Βλάχου ο οποίος του έκανε θεραπεία. Μετά έστελνε μια λιμουζίνα και τον πήγαινε και έφερνε στο Καβούρι, στο ξενοδοχείο που έμενε. Μετά από λίγες επισκέψεις ο Σεΐχης ήταν έτοιμος από τη μέση του. Από τότε όλοι της Βασιλικής αυλής αν είχαν κάποιο πρόβλημα, έρχονταν από τη χώρα τους (Σαουδική Αραβία) στις Κουκουβάουνες, έτσι έλεγαν τότε την περιοχή που τώρα ανήκει στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το 1962 υπήρξε επικοινωνία με επιστολή από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζων Φιτζέραλντ-Κένεντυ ο οποίος είχε πρόβλημα με τη μέση του, και έμαθε για τον θεραπευτή-πρακτικό από την Ελλάδα, από την αδελφή της γυναίκας του Τζάκυ Κένεντυ Ωνάση, τη Λαίδη Ρότσιλντ, που είχε θεραπευτεί σε κάποια επίσκεψή της στην Ελλάδα από τον Μπαρμπα-Θανάση. Δεν πρόλαβε να έρθει παρ’ όλο που είχε ταχτοποιηθεί η ημερομηνία, γιατί τον πρόλαβε η δολοφονία του, το 1962.
Τα νέα τα έμαθε και ο Φρανκ Σινάτρα ο οποίος είχε κάποιο πρόβλημα με τον αυχένα του (πονοκεφάλους και ζαλάδες) και προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον πρακτικό θεραπευτή στην Ελλάδα και την οποία έκανε όταν ήρθε για διακοπές, το καλοκαίρι του 1965. Με 2-3 επισκέψεις έγινε καλά και στη συνέχεια κανόνισε να έρθει και η κόρη του, Νάνσυ Σινάτρα, και αυτή διάσημη τραγουδίστρια, που και η ίδια είχε αυχενικό σύνδρομο. ‘Ετσι έγινε γνωστός στο Χόλλυγουντ και ακολούθησαν και πολλοί άλλοι διάσημοι αστέρες.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πλήθος άλλων γεγονότων που συνέβησαν, αλλά επιλέξαμε και ξεχωρίσαμε τα πλέον ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κατά τη δική μας άποψη.

Αυτή είναι η ιστορία του (Μπαρμπα-Θανάση Βλάχου) τσέλιγκα Πρακτικού – Ιατρού από τις Κουκουβάουνες (Μεταμόρφωση Αττικής), που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, και που όπως έλεγαν, πέρασε όλη η Ελλάδα κυριολεκτικα από τα χέρια του και κυρίως τους έκανε καλά και χωρίς χρήματα.

Το παρόν βιογραφικό έγινε κατόπιν συνεργασίας των 3 εγγονών του «Μπαρμπα-Θανάση Βλάχου»: Θανάση, Σπύρου και Γιώργου.

Θεραπευτήριο Βλάχου

 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος