Η ετυμολογία των ονομάτων τουρκικών επαρχιών αντικατοπτρίζει συχνά ένα μείγμα ιστορικών επιρροών, γεωγραφικών χαρακτηριστικών και πολιτιστικής σημασίας που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων…
Istanbul (Κωνσταντινούπολη) – Αρχικά γνωστή ως Βυζάντιο και αργότερα ως Κωνσταντινούπολη, το σύγχρονο όνομα «Ιστανμπουλ» προέρχεται από την ελληνική φράση «είς την πόλιν», που σημαίνει «στην Πόλη». Αυτός ήταν ένας όρος που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να αναφέρουν την Κωνσταντινούπολη ως Πόλη, υποδηλώνοντας την εξέχουσα θέση της Πόλης στη βυζαντινή και την οθωμανική εποχή.
Άγκυρα – Το όνομα της πρωτεύουσας προέρχεται από το αρχαίο γαλατικό και ρωμαϊκό όνομα Anchor, που σημαίνει «άγκυρα» στα ελληνικά. Αυτό το όνομα αντικατοπτρίζει πιθανώς την κεντρική θέση και την ιστορική σημασία της πόλης ως σημείο σύνδεσης μεταξύ των περιοχών.
Ismir (Σμύρνη) – Γνωστή στην αρχαιότητα ως Σμύρνη, το όνομα αυτής της παραθαλάσσιας πόλης εξελίχθηκε μέσα από γλωσσικούς μετασχηματισμούς που επηρεάστηκαν από τις ελληνικες, ελληνιστικές και μετέπειτα τουρκικές προφορές, αντανακλώντας τη μακρά ιστορία της ως εξέχον εμπορικό κέντρο.
Antalya (Αττάλεια)– Πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Άτταλο Β΄ της Περγάμου, ο οποίος ίδρυσε την πόλη γύρω στο 150 π.Χ. Tο όνομα της Αττάλειας διατηρεί τις ρίζες του από την αρχαία ελληνική «Αττάλεια».
Bursa (Προύσα) – Αρχικά γνωστή ως Προύσα, η πόλη ιδρύθηκε από τον Βιθύνιο βασιλιά Πρωσία Α΄ τον 3ο αιώνα π.Χ. Το όνομα εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή μετά την οθωμανική κατάκτηση, διατηρώντας τη σχέση του με το αρχαίο παρελθόν του.
Ερζερούμ – Αυτό το όνομα προέρχεται από το αραβικό Arz al-Rum, που σημαίνει «Γη των Ρωμαίων», καθώς βρισκόταν στα ανατολικά σύνορα της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής) Αυτοκρατορίας, η οποία συχνά αναφέρεται ως «Rum» στα αραβικά και στα οθωμανικά τουρκικά.
Ικόνιο – Προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό και μετέπειτα ρωμαϊκό όνομα Εικόνιον (Iconium), το οποίο μπορεί να συνδέεται με τον μύθο του Περσέα που μετατρέπει τους εχθρούς σε πέτρα (εικονίδιο). Με την πάροδο του χρόνου, το όνομα προσαρμόστηκε στο τουρκικό “Κόνια”.
Τραπεζούντα – Το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη Τραπεζους (Trapezous), που σημαίνει «τραπέζι» ή «επιτραπέζια», πιθανότατα αναφέρεται στο οροπέδιο στο οποίο ιδρύθηκε η πόλη.
Το όνομα αυτό άντεξε στη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
Το όνομα κάθε επαρχίας αντικατοπτρίζει μια ιστορία κατάκτησης, εμπορίου, μύθου ή γεωγραφίας…
Άδανα – Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από τη θρυλική φιγούρα του Αδανού, ενός αρχαίου βασιλιά στην περιοχή. Έχει επίσης συνδεθεί με τη λέξη “adana” που σημαίνει “πλημμυρική πεδιάδα” στα αραβικά, αναφερόμενη στην εύφορη γη της.
Adıyaman – Πιθανότατα προέρχεται από τον συνδυασμό του “adı” που σημαίνει “όνομα” στα τουρκικά και του “aman” που σημαίνει “κίνδυνος” ή “απειλή”. Το όνομα μπορεί να αντικατοπτρίζει τη φήμη της περιοχής στην αρχαιότητα ως στρατηγικής ή αμφισβητούμενης περιοχής.
Amorim (Αμόριο) – Πιστεύεται ότι είναι ελληνικής καταγωγής, που πιθανώς συνδέεται με το Αμοριο («Amorium»), μια αρχαία βυζαντινή πόλη στη Φρυγία, γνωστή για τη στρατηγική στρατιωτική της σημασία.
Balıkesir – Το όνομα προέρχεται από το «balık» (ψάρι) και το «esir» (τουρκική λέξη για «πόλη» ή «οικισμό»), που μπορεί να αναφέρεται στην τοποθεσία της πόλης στην ακτή, που σχετίζεται με τα ψάρια.
Bilecik – Προέρχεται από την αρχαία ελληνική ονομασία Βιθυνία, ίσως να ήταν η τοποθεσία της αρχαίας πόλης του Βιθυνίου.
Πηγή: Balkans Terra Incognita
https://www.facebook.com/100002373783042/posts/8714040592018314/?rdid=kNcuczcP1M5DwABH