Το Ρωμαίικο > Κοινοτισμός > Το Κουνουπίδι / Φώτιος Μπλέτσος*

Το Κουνουπίδι / Φώτιος Μπλέτσος*

Το κουνουπίδι κατάγεται από τις Μεσογειακές χώρες, όπου καταναλώνεται από το 600 π. Χ. και από εδώ διαδόθηκε και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και θεωρείται το σπουδαιότερο λαχανικό της οικογένειας Brassicaceae μετά το λάχανο.

Ο σπόρος σπέρνεται σε καλά προετοιμασμένο σπορείο στο έδαφος ή σε δίσκους χωρισμένους σε θέσεις και δύο μήνες αργότερα τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στον αγρό ή στον οικογενειακό λαχανόκηπο. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στον αγρό τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 60-80 εκ. και φυτό από φυτό πάνω στη γραμμή 40-50 εκ. Τα φυτά ανέχονται τις χαμηλές θερμοκρασίες και οι κεφαλές που σχηματίζονται όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιο λευκές και πιο τρυφερές. Το κουνουπίδι καλλιεργείται για τις λευκές ανθοκεφαλές που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού. Στη χώρα μας μεγάλες εκτάσεις που καλλιεργούνται με σιτηρά και μπορούν να ποτιστούν μετά το θερισμό προετοιμάζονται και καλλιεργούνται με κουνουπίδι. Έτσι οι παραγωγοί εξασφαλίζουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τα χωράφια τους.

Το κουνουπίδι καταναλώνεται βρασμένο ως σαλάτα ή ως ορεκτικό (τουρσί) μόνο του ή μαζί με άλλα λαχανικά (καρότο, μπρόκολο, σέλινο κ.λπ.). Υπάρχουν όμως και ποικιλίες που σχηματίζουν υπόλευκες, κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες ανθοκεφαλές. Αν τα φυτά ποτίζονται κανονικά και δέχονται ισορροπημένη χημική λίπανση σχηματίζουν εμπορικές και τρυφερές ανθοκεφαλές.

Οι ποικιλίες κουνουπιδιού που καλλιεργούνται είναι πρώιμες (οι ανθοκεφαλές συγκομίζονται 60-90 ημέρες μετά τη σπορά), μεσοπρώιμες (οι ανθοκεφαλές συγκομίζονται 90-120 ημέρες μετά τη σπορά) και όψιμες (οι ανθοκεφαλές (συγκομίζονται 120-180 ημέρες μετά τη σπορά). Σχηματίζουν μικρές ή μεγάλες ανθοκεφαλές οι οποίες δεν καλύπτονται με τα φύλλα της κορυφής, καλύπτονται μερικώς ή καλύπτονται πλήρως. Τα φύλλα που καλύπτουν τις ανθοκεφαλές τις προστατεύουν από τον παγετό, αλλά και καταναλώνονται γιατί είναι πολύ τρυφερά.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στη χώρα μας ένας νέος τύπος κουνουπιδιού που λέγεται Ρομανέσκου (Romanescu). Αυτό το κουνουπίδι σχηματίζει εντυπωσιακές, μεγάλες και κωνικές πράσινες κεφαλές. Οι κεφαλές αυτές βρασμένες ή σε τουρσί διακοσμούν τα τραπέζια σε επίσημα γεύματα και όταν καταναλώνονται έχουν διαφορετική και πιο ευχάριστη γεύση από το λευκό κουνουπίδι. Αυτό το κουνουπίδι  έχει μεγάλη γευστική αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό και αναμένεται σύντομα να αυξηθούν οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με κουνουπίδι Ρομανέσκου.

*Δρ. Γεωπόνος-Λαχανοκόμος, Πρ. ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος