Το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης / Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Το πογκρόμ σε βάρος των 120.000 φιλήσυχων και ειρηνικών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου 1955, από τον φανατισμένο και βάρβαρο τουρκικό όχλο είναι από τις μελανότερες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία. Η  άνανδρη επίθεση οργανώθηκε από το βαθύ τουρκικό κράτος, που σήμερα κατευθύνει  ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Η στρατηγική των Τούρκων είναι σταθερά ίδια: ο αφανισμός των Ελλήνων της Πόλης, ώστε να μην υπάρχουν ζωντανοί μάρτυρες, που να φανερώνουν την αλήθεια, ότι τα μέρη που η Τουρκία κατέχει ήσαν ελληνικά. Αυτό πράττει και στους ναούς της Αγίας Σοφίας, της Μονής της Χώρας, και στους διασκορπισμένους σε όλη την Τουρκία, που τους μετατρέπουν σε τζαμιά… Το βαθύ τουρκικό κράτος και ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνουν ότι μισούν τους ελεύθερους Έλληνες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δείχνουν ότι επιδιώκουν να μας ταπεινώσουν, να περιορίσουν τον χώρο στον οποίο ζούμε και να μας μετατρέψουν σε ημιελεύθερους ιθαγενείς υπό την παντόφλα του νεοσουλτανάτου τους.

Τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου σε βάρος των Ελλήνων μοιάζουν με την παγκόσμια γνωστή «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ( 23 προς 24 Αυγούστου 1572) και την επίσης γνωστή «νύχτα των κρυστάλλων» (9 προς 10 Νοεμβρίου 1938). Στην πρώτη σφαγιάστηκαν από τους Ρωμαιοκαθολικούς χιλιάδες Ουγενότοι (Διαμαρτυρόμενοι), που ζούσαν στο Παρίσι και σε άλλα μέρη της Γαλλίας, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν περιουσίες τους και πολλοί για να σωθούν έγιναν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Στη «νύχτα των κρυστάλλων» υπήρξε από το απάνθρωπο ναζιστικό καθεστώς προπαρασκευασμένο σχέδιο σε βάρος των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας. Περιλάμβανε προβοκάτσια και απάνθρωπες επιθέσεις σε βάρος τους. Καταστράφηκαν   χιλιάδες σπίτια τους, άνω των 1500 συναγωγών, άνω των 7.000 καταστημάτων και πάνω από 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν, κακοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε επίσης οργανωμένο σχέδιο εξοντώσεως των Ελλήνων. Γνώριζε ο φανατισμένος τουρκικός όχλος ποιες είναι ελληνικές κατοικίες, ποια είναι τα καταστήματα των Ελλήνων. Λεηλάτησε 4.500 περίπου καταστήματα, κατέστρεψε πάνω από 1.000 σπίτια, βεβήλωσε τις Εκκλησίες, κατέστρεψε εικόνες και σταυρούς, μίανε τους τάφους των Πατριαρχών και χιλιάδων χριστανών. Χιλιάδες Έλληνες κακοποιήθηκαν, διαπομπεύθηκαν, βασανίστηκαν. Το τουρκικό κράτος μεθόδευσε τη μετατροπή των χιλιάδων Ελλήνων υπηκόων του σε αναγκαστικούς πρόσφυγες.

Το σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης πογκρόμ των Τούρκων δεν το κατάγγειλε παγκοσμίως το Ελληνικό κράτος. Η βαριά ασθένεια του  πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου (απεβίωσε μετά από λίγες ημέρες – 4/10/1955) και η «συμβουλή» του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Φόστερ Ντάλες η Ελλάδα να μη δώσει συνέχεια στα τραγικά γεγονότα έκαμαν άνευρη την αντίδραση της χώρας μας.

Τα γεγονότα του 1955 και ο πρόεδρος Ερντογάν, που μας «φοβέρισε», πως μια νύχτα θα δούμε τους Τούρκους στα  νησιά μας επιβάλλει πολιτική ηγεσία και λαός   να είμαστε ενωμένοι  και έτοιμοι να υπερασπισθούμε με κάθε θυσία την Πατρίδα μας.-

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου