ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Η βασιλόπιτα, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών και μαζί με αυτήν έρχεται και η αναζήτηση μικρών και μεγάλων για το «πολυπόθητο φλουρί».

Η ιστορία της ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος, ήταν Επίσκοπος της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του,

με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.

Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.

Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη.

Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία.

Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει τον Επίσκοπο, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν.

Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός, απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.

Ο Μέγας Βασίλειος, απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, και δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.

Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο, ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του, ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.

Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ τον Επίσκοπο τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν.

Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν.

Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.

Ο Επίσκοπος, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά

είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι.

Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα! ‘Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.

Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο Επίσκοπος της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!

Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του.

Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν, κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.

Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του κοσμικού χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Η κυρία Παρθενόπη Κερμανίδου, ιδιοκτήτρια του αρτοζαχαροπλαστείου του χωριού μας, όταν την επισκέφτηκε ο εφημέριος μας, για την ετοιμασία της βασιλόπιτας της ενορίας μας, εκείνη μετά προθυμίας δέχτηκε και μας ετοιμάζει και μάλιστα δεν δέχτηκε κάποια αντιμισθία, για τον κόπο της αλλά θα την προσφέρει δωρεάν στην ενορία μας, και σε όλους τους συγχωριανούς μας, αλλά όχι μόνο τη βασιλόπιτα της ενορίας μας, αλλά και το φλουρί που θα βρεθεί μέσα στην πίτα, αντιστοιχεί σε δώρο για αυτούς οι οποίοι θα είναι η τυχεροί, ένα κιλό μελομακάρονα και ένα κιλό κουραμπιέδες, από το κατάστημά της στο κέντρο του χωριού μας, αρτοζαχαροπλαστείο << Η νόπη >>, με τηλέφωνο 2332044432.

Όπως είπαμε και για το εκκλησιαστικό έτος στην ενορία μας, στην εκκλησιαστική σύναξη που είχαμε με την ευκαιρία της έναρξης του, 1η Σεπτεμβρίου,

θα το επαναλάβουμε και για το πολιτικό, κοσμικό έτος 2023, να αναδειχθεί για όλους μας σωτήριο…..

Χριστός ετέχθη!

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου