Υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας

Μία ημέρα μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση θέτει υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Π.Δ. 81/2019). Επικεφαλής της ΕΥΠ διορίζεται άτομο που δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με την εξωτερική πολιτική ή με την επιστήμη των πληροφοριών (εργάζεται ως στέλεχος εταιριών security).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εγχώρια υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας (MI5) ελέγχεται από τον Υπουργό Εσωτερικών (Home Secretary) και επικεφαλής τίθεται Γενικός Διευθυντής από τις τάξεις των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων (permanent secretaries). Τρία χρόνια αργότερα, η ΕΥΠ παραδέχεται πως παρακολουθούσε τον αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

Η «Καθημερινή», σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ (6/8/2022), μας πληροφορεί πως «για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου». Το ρεπορτάζ, τέλος, αναφέρει πως την άρση απορρήτου του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «ζήτησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Αρμενίας».

Η ανοησία και ο πανικός των ιθυνόντων αντανακλώνται γραπτώς στην επιδραστικότερη εφημερίδα της χώρας. Η σελίδα reportersunited.gr έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική δημοσιογραφική έρευνα για τις οικονομικές και πολιτικές εκφάνσεις του διαφαινόμενου σκανδάλου, την οποία αξίζει να διαβάσετε. Το επιμύθιο: Οι αδύναμοι θεσμοί λειτουργούν ως παράγωντας που καθιστά εφικτή (enabler) την ομηρία ενός κράτους από ομάδες συμφερόντων κάθε είδους. Άσχετα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του καθενός, έχουμε την υποχρέωση να απαιτούμε ισχυρούς θεσμούς και αδιάβλητες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο των μηχανισμών του κράτους.

Επιβάλλεται ο διαχωρισμός της ΕΥΠ σε δύο υπηρεσίες (εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας) κατά τα πρότυπα των MI5 και MI6, με στελέχη «συνδέσμους» μεταξύ των δύο, για προφανείς λόγους. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας δύναται να υπάγεται είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η υπηρεσία εξωτερικής ασφάλειας θα πρέπει να υπαχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι επικεφαλής θα μπορούσαν να διορίζονται από τη Βουλή μετά από δημόσια ακρόαση ατόμων με ουσιαστική εμπειρία και εξειδίκευση που θα έθεταν υποψηφιότητα για τη θέση.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες θα στελεχώνονταν από εξειδικευμένους δημοσίους υπαλλήλους ή στρατιωτικούς, ενώ θα εμπλουτίζονταν κάθε χρόνο με τις απαραίτητες νέες γνώσεις και δεξιότητες από εξωτερικά επιλεγμένους ειδικούς μέσα από αδιάβλητες εξετάσεις (η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα για τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου εξετάσεων).

Ειδικές επιτροπές της Βουλής, θα έπρεπε να ελέγχουν τα πεπραγμένα των υπηρεσιών με κατάθεση λεπτομερών γραπτών αναφορών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποχαρακτηρίζονται με την παρέλευση χρονικού διαστήματος μερικών ετών.

https://www.facebook.com/bill.kappis

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου